torsdag 29 juli 2010

Om "rätten" till rent vatten.

Jag noterar att floskelmaskinen FN nu återigen har bestämt sig för att rent vatten ska vara en mänskligt rättighet, det har man deklarerat ett otal gånger de senaste 40 åren.

Desvärre kan man inte dricka FN-dekret varför folk forfarande törstar lite här och där.

Det vänsterbloggarna nu går igång på är att Sverige har motsatt sig att kladda ihop kampen för rent vatten med mänskliga rättigheter, på planeten s-info beror detta givetvis på att Carl Bildt och den borgerliga regeringen är ond, hatar barn i afrika och är emot rent vatten.

Problemet med "rättigheter" som är materiella dvs som medför en skyldighet för någon att producera något åt någon annan (rätt till mat och vatten t.ex.) är att det till sin natur är väsenskilt från rättigheter som enbart medför en skyldighet att låta folk leva ifred (yttrandefrihet, rättssäkerhet, äganderätt etc.). När man kladdar ihop detta så blir det till slut en sörja som allvarligt riskerar att urholka rättighetsbegreppet, givetvis till men för de utsatta man säger sig värna om.

Självklart ska vi kämpa för rent vatten åt de som inte har, låter väl för övrigt som en vettig sak att lägga biståndspengar på istället för att slänga dem i sjön.

Men blanda inte ihop det med mänskliga rättigheter, det gynnas ingen av.

4 kommentarer:

  1. Och en höger som försöker försvara det som inte kan försvaras genom att raljera.... högern VILL ju att rent grundvatten ska vara en handelsvara och inte en rättighet, men törs inte stå för sina åsikter i vanlig ordning. Jävla hyckleri!!

    SvaraRadera
  2. Rent vatten är en enkel sak i samhällen med en fungerande infrastruktur. Sådana samhällen har en sak gemensamt: tillräcklig grad av individuella fri och rättigheter. I dessa samhällen är färskvatten en självklarhet.

    I samhällen där detta däremot saknas är tillgången på vatten mycket riktigt både en handelsvara och ett politiskt slagträ, se t.ex på det socialistiska Bolivia som för övrigt var ursprunget till denna resulotion för ett bra exempel.

    Vad hyckleriet består i framgår inte.

    SvaraRadera
  3. Daniel!

    Bra skrivet. Jag håller med dig till ett hundra procent. Det talas alldeles för ofta om rättigheter, men aldrig om de korresponderande skyldigheterna.

    SvaraRadera
  4. Alla dessa vilsna människor som tror att de känner och har mer empati än oss på högersidan,snacka om att ha en övertro på sig själva. De känner lika mycket som oss men tänker alldeles för lite vilket leder till snack men ingen verkstad...den får vi som tänker stå för istället via skatten. Problemet är ju bara att det blir ineffektivt via korruption och omfördelning och därmed dör fler helt i onödan pga socialisterna.

    SvaraRadera